sobota 4. června 2011

42# Stephen Fry: Lhář

Stephen Fry: Lhář


Na začátku semestru hodil po Adrianovi nějakou knížku. Naštval ho totiž nějakou nelogickou poznámkou. Adrian ji pohotově chytil. Podíval se na název. Užasl. Bylo to toiž první vydání Baudelairových Květů zla.
„Knihy přece nejsou žádná posvátnost,“ zareagoval Trefusis na jeho udivený pohled. „Slova sice jsou mé náboženství, ale když přijde na modlení, mizím. V tomto směru mě bible nezajímá. Okatá posedlost knihami taky ne. Jen si vezmi, kolik dětí odradí dospělí od čtení tím, že jim vynadají za každou nedostatečně pečlivě obrácenou stránku. Svět je posedlý rozkazováním ‘Knihy si zasluhují úctu’. Ale napadlo vůbec někoho, že i slova si zasluhují úctu? Od nejranějšího věku nás rodiče vedou k tomu, abychom si vážili hlavně toho viditelného, hmatatelného. O knížkách se mluví jako o vzácných předmětech. Tohle sice je první vydání, ale co má být? Je to dárek od Noëla Annana, když to chceš vědět. Ovšem ujišťuju tě, že paperback by mi udělal stejně velkou radost. Ne že bych si nevážil Noëlovy štědrosti. Každá kniha je důkaz vyvinuté technologie. Když se lidé rozhodnou, že za knížky budou vydávat majlant, proč ne. Zároveň by si však měli uvědomit, že knihovna plná ušlechtilých titulů z nich neudělá inteligentní a sečtělé bytosti. Sbírání knih je plně srovnatelné se sbíráním krabiček od cigaret nebo baseballových karet. Můžu si přečíst knihu, pak ji použít jako popelník, jako těžítko, stoličku nebo dokonce jako řízenou střelu na mladé muže, kteří plácnou nějakou neodpustitelnou hovadinu. Takže buď tak laskav a přehodnoť svůj vztah ke knihám. Byl bych ti za to neskonale vděčný.“

poslal: Trpiš

5 komentářů:

  1. WOW, tahle vypadá mega dobře

    OdpovědětVymazat
  2. na první pohled pěkná frajeřinka, na ten druhý nereálný monolog.

    OdpovědětVymazat
  3. On tomu za prvé hodně ubírá tragický český překlad, za druhé je celá kniha napsaná v dosti specifickém duchu, takže tam tenhle monolog tak nepřesvědčivě nezní jako takhle vytržený z kontextu, za třetí má postava, která ho vyřkla je dost svéráz a má svou historii, za čtvrté, na zajímavosti celého úryvku to nic nemění :) Neříkám, že s tím souhlasím, ale zajímavé to rozhodně je.

    OdpovědětVymazat
  4. Plus za páté, kniha je relativně oddechová a nezapírá to :)

    OdpovědětVymazat