sobota 2. července 2011

48# J.Keller, L.Tvrdý: Vzdělanostní společnost? Chrám, výtah a pojišťovna

Jan Keller, Lubor Tvrdý: Vzdělanostní společnost? Chrám, výtah a pojišťovna

Poté, co se školy otevřely nejširším vrstvám, jsou v nich stále více potřební strážci, nikoliv učitelé. Odtud kompletní změna kritérií pro výběr učitelů: vyžadují se poradenské a psychopedagogické schopnosti, zvládání technik animace, orientace v sociálních problémech, kompetentnost tváří v tvář rostoucí delikvenci a násilí. Teprve na druhém místě zůstávají kvality intelektuální, protože ty nejsou tím nejdůležitějším, co vyžaduje hladké fungování systému školství.
    Ani ředitelé škol už nejsou tak často vybíráni z řad profesorů, kteří toho dosáhli nejvíc po stránce odborné a pedagogické. Stále častěji se jimi stávají profesionálové na řízení, schopní administrátoři bez jakéhokoliv vztahu ke vzdělávání, specialisté na sociální asistenci, v některých případech dokonce odborníci na delikvenci a na sociálně problémové čtvrti. To vše je důkazem toho, že mladí mají být především ohlídáni, nikoliv vzděláváni. (…)

    Výsledkem je, že na bakalářském stupni vysokých škol jsou pravidlem přeplněné posluchárny pro 500 a více studentů, kde začínající studenti vyučují obsahy svých doktorských prací. Nevadí, že nic jiného neumějí, protože zde nejde ani tak o vědění jako o zaparkování mladých. „Bakalářské stupně univerzit tak dnes připomínají obří tankery unášené proudem, kterým nikdo neudává kurz a které žádný přístav nečeká“. 


poslala: Dana Faltusová

3 komentáře:

  1. Tentokrát něco z odborné.
    Můžu se zeptat, co znamená "chrám, výtah a pojišťovna"? Dík:)

    OdpovědětVymazat
  2. chrám, výtah a pojišťovna jsou významy školy, které se měnily s časem. za dob středověku byla vnímána jako chrám, ve kterém lidé poznávali nové věci. výtahem byla, když se pomocí ní chtěli dostat k vyšším patrům pracovních pozic. a pojišťovna znamená, že si pojišťujeme jakousi šanci, že vůbec nějaké pracovní příležitosti budeme mít.

    OdpovědětVymazat
  3. Na podobné téma: Teorie nevzdělanosti - Paul Liessmann. Velmi poučné čtení.

    OdpovědětVymazat