pondělí 6. prosince 2010

24# August Strinberg: Do Damašku

August Strindberg: Do Damašku
třetí jednání, první scéna

(Postava Cizince je obletována při hostině, je jí připíjeno na zdraví, postupně se ale během scény mění za jeho zády kulisy z bohatých a slavnostních na chudé a roztrhané, stejně tak i slušně odění hosté se vytrácí a nahrazují je žebráci)

(Only beggars remain at the high table. Those who are drinking gather into groups and stare at the STRANGER.)
BEGGAR. You take yourself to be the man of the century, and accept the invitation of the Drunkards' Society, in order to have yourself fêted as a man of science....
STRANGER (rising). But the government....
BEGGAR. Oh yes, the Committee of the Drunkards' Society have given you their highest distinction—that order you've had to pay for yourself....
STRANGER. What about the professor?
BEGGAR. He only calls himself that; he's no professor really, though he does give lessons. And the uniform that must have impressed you most was that of a lackey in a chancellery.
STRANGER (tearing off the wreath and the ribbon of the order). Very well! But who was the elderly man with the eyeglass?
BEGGAR. Your father-in-law!
STRANGER. Who got up this hoax?
BEGGAR. It's no hoax, it's quite serious. The professor came on behalf of the Society, for so they call themselves, and asked you whether you'd accept the fête. You accepted it; so it became serious!

Poslala: Balú
s poznámkou:
Jinak toto je ze strašlivé, strašlivé hry od Augusta Strindberga, která mne, zejména tímto jednáním, uvrhla na dlouhou dobu do temných zákrutů paranoie a sociopatie. Chtělo by to přepsat celou scénu, ale je bohužel příliš dlouhá - snad bude úryvek stačit.

5 komentářů:

  1. Vzhledem k tvému komentáři, mám si pro to zajít zítra do knihovny nebo je to příliš nebezpečné? Na druhou stranu už je to pár měsíců, co mě "zničila" kniha.

    OdpovědětVymazat
  2. Příliš nebezpečné, rozhodně!
    A prosím, ten odkaz pod mým jménem je na blog jedné mé kamarádky z Francie, ne můj :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Balú: Ups, upraveno. Hmm...ted se mi to chce číst ještě víc;)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji :-)

    Zrovna včera jsme se bavily s kamarádkou o tom, že občas je člověku smutno a jde do divadla na hezkou hru, aby se rozveselil. Ale když už ti je veselo, tak je těžké se přinutit jít na něco, co ti tu náladu zkazí - proto jediná možnost vidět či číst třebas tohoto Strindberga je v okamžiku, kdy máš příšernou depresi a do hlubšího bahna už padnout nemůžeš :D

    Doufám, že se tak necítíš, ale kdyby to někdy přišlo, tak je to, myslím, vhodné čtení :-)

    OdpovědětVymazat
  5. tak tedy, byla jsem přesvědčena o tom, že odpovídám profilu budoucí studentky tlumočnictví a překladatelství. až do teď.

    nerozumím tomu ani hovno.

    OdpovědětVymazat